Sourcing engineering in remote areas such as Matauri Bay in the far, far north can be challenging. Employing the services of a multi-discipline engineering practice such as EDC to build a new local school provided tangible benefits. To start, EDC geotech and civil worked to break in the land and subtly modify exisitng land formation. Open classrooms with lots of glass to maximise light presented a structural engineering challenge in such a high wind zone, whilst EDC’s environmental team introduced storm water quality treatment and flowrate buffers in the form of vegetated swales and a wetland detention pond.

EDC provided a seamless one-stop-shop for civil, geotech, structural and environmental engineering (including some fire design). All involved were rewarded when the school received a 5-star ‘Greenstar’ rating – the first in NZ to do so.

Fire stations are strategically located and require council, the private sector and the local community to work cohesively throughout. For the Te Atatu fire station, this process was greatly assisted by employing a multi-discipline engineering consultancy such as EDC.

Geotech investigation confirmed soft soils, ensuring the right foundations were set. The design provided structural engineering challenges, whilst large areas of impervious surfaces needed for heavy vehicles and staff parking, required a collaborative effort from EDC’s civil and environmental teams, who incorporated large areas of porous parking and rain gardens to mitigate storm water run-off.

EDC was able to provide a one-stop-shop for civil, geotech, structural and environmental engineering ensuring a seamless, cost effective and proactive approach throughout.

 

Having enlisted EDC’s multi-discipline engineering experience previously, this customer was confident EDC could handle the challenging engineering required to realise his cliff top dream home.

EDC’s geotech slope stability analysis allowed EDC’s geotech, civil and structural teams to design the substantial retaining, including 8.5m deep barrier piles supporting the 3-4m segmental block wall and pool. The civil and structural teams collectively managed a detailed submission to divert an existing sewer and install a private stormwater detention and reticulation outfall into the cliff. Key design included: suspended concrete slabs, pool and an impressive 3 level internal steel and glass curtain feature.

By working collaboratively across all key engineering disciplines, EDC provided a cost effective and streamline solution to this inspired cliff top home.

Projects
  • MULTI-DISCIPLINE: MATAURI BAY SCHOOL

  • MULTI-DISCIPLINE: TE ATATU FIRE STATION

  • MULTI-DISCIPLINE: SEACLIFFE AVE, BELMONT